• Vandeputte S
  • SPERural 2003
  • Mai 2003
  • : Examens complémentaires
  • : Bovins
  • : Bibliographie

1- BELL F.R. et JONES E.R. Glucose tolerance in the bovine. J. Comp. Pathol. Ther. 1945, 55, 117-124
2- COGHE J., UYSTEPRUYST CH., BUREAU F., DETILLEUX J., ART T. and LEKEUX P. Validation and prognostic value of plasma lactate measurement in bovine respiratory disease. Vet. J., 2000, 160, 139-146
3- DESCOTEAUX L. et HARVEY D. Diarrhée néonatale du veau : 2. Evaluation de l'acidose et approche thérapeutique du veau diarrhéique. Méd. Vét. Québec. 1990, 20(1), 7-12
4- DIRKSEN G. Verdauungsapparat In : Die klinische Untersuchung des Rindes, Gustav Rosenberger, 1990, p 288-384
5- GROUTIDES C. and MICHELL A.R. Evaluation of acid-base disturbances in calf diarrhoea. Vet. Rec. 1990, 126, 29-31
6- HANTON G. et VERNAILLEN F. Adaptation de l'utilisation d'un réfractomètre à main pour la détermination des protéines du lactosérum. Ann. Soc. Belge Méd. Trop., 1983, 63, 363-366
Intravenous fluid therapy in the neonatal calf. In Practice, 1994, 263-266
7- LAM C.W.K. and TAN I.K. Evaluation of the Harleco micro CO2 system for measurement of total CO2 in serum or plasma. Clin. Chem. 1978, 24(1), 143-145
8- MOURLAN N. Utilisation du réfractomètre en biochimie clinique. PMCAC, 1999, 34, supp. P. soignant 2, 9-11
9- NAPPERT G. and NAYLOR J.M. A comparison of pH determination methods in food animal practice. Can. Vet. J. 2001, 42, 364-367
10- NAYLOR J.M. Evaluation of the total carbon dioxide apparatus and pH meter for the determination of acid-base status in diarrheic and healthy calves. Can. Vet. J. 1987, 28(1-2), 45-48
11- OETZEL G.R. The dietary cation-anion difference concept in dairy cattle nutrition : possibilities and pitfalls. In : Recent Developments and Perspectives in Bovine Medecine, Keynote Lectures, XXII World Buiatrics Congress 18-23 August, 2002 Hannover, Germany, p 198-207


En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez l’utilisation de cookies pour vous proposer des services et offres adaptés à vos centres d’intérêts.X
Pour en savoir plus et paramétrer les cookies...